יום חמישי, 5 במרץ 2009

לרופא המשפחה- מידע על אנמיה (רופא מומחה מכתב 2)

אנמיה היא מחלה של חוסר בתאי דם אדומים.הסיבה העיקרית והשכיחה ביותר לאנמיה היא חוסר ברזל בגוף. בתוך ההמוגלובין יש ברזל שקושר את החמצן וכך יכול תא הדם האדום להעביר אותו מהריאות לתאי הגוף. כשחסר ברזל בגוף אין אפשרות ליצור מספיק המוגלובין ולכן אין אפשרות ליצור מספיק תאי דם אדומים ומתפתחת אנמיה.
הסיבה העיקרית לחסר ברזל בגוף היא התזונה. צמחוניים מפתחים לעיתים קרובות אנמיה אם אינם דואגים להעשיר את תפריטם במזונות צמחיים עשירים בברזל. ילדים קטנים שתזונתם אינה מאוזנת מפתחים אנמיה. רוב הברזל שאנו יכולים לספוג במערכת העיכול שלנו נמצא בבשר, בעיקר בכבד, ושאר איברים פנימיים. אם מקבלים את הברזל רק ממקור צמחי יש להקפיד לאכול קטניות (שעועית, סויה, אפונה), אגוזים ושקדים וכן ירקות ירוקים שעשירים יחסית בברזל.נשים בהריון מפתחות כמעט תמיד אנמיה ולכן נהוג לקחת כדורי ברזל בזמן ההריון.סיבה נוספת לאנמיה מחוסר ברזל היא דימום סמוי וממושך, בדרך כלל ממערכת העיכול שבו כמויות של ברזל אובדות יחד עם הדם שיוצא החוצה והכמויות הנספגות במזון אינן מספיקות על מנת לכסות על ההפסד.בנוסף לחוסר ברזל נגרמת אנמיה גם מחוסר בויטמינים מסוימים כגון ויטמין B12 הדרוש להתפתחות תקינה של תא הדם האדומים.תאי הדם האדומים, כמו שאר תאי הדם, נוצרים במוח העצמות. תרופות הגורמות לדיכוי של מוח העצמות כמו תרופות כמותרפיות הניתנות לחולי סרטן גורמות לאנמיה.
אבחנה של אנמיה נעשית בבדיקת דם – מספר נמוך מהנורמלי של תאי דם אדומים בכל ממ"ק דם מצביע על אנמיה. מדד נוסף לכמות תאי הדם האדומים הוא ההמוגלובין- ההמוגלובין הוא החומר העיקרי הממלא את תאי הדם האדומים ולכן ככל שיש פחות תאי דם אדומים יש גם פחות המוגלובין. נהוג לאבחן אנמיה על פי כמות ההמוגלובין בדם. הערכים הנורמליים הם 14-16 גרם לכל 100 סמ"ק דם לגברים או 12-14 גרם לכל 100 סמ"ק דם לנשים. אם יש פחות המוגלובין בדם מהערך הנורמלי הנמוך - סימן שיש אנמיה.
הטיפול במחלת האנמיה הוא בהתאם לגורם: באנמיה מחוסר ברזל - יינתן טיפול בברזל במינון גבוה. בחוסר בוויטמין B12 וחוסר בחומצה פולית הטיפול הוא מתן הוויטמינים. בחוסר בהורמון אריתרופויאטין יינתן תחליף של ההורמון.
ד"ר לוי אני ממליצה לך להעביר את המידע הזה לחולה.

שלום - מכתב שני בן החולה.

לאחר מכתבו של רופא המשפחה והרופא מומחה, הרופא משפחה אמר לי ללכת לבדיקות דם ואמר לי את התוצאות של הבדיקות הדם, התוצאות הם שיש לי מחסור בכדוריות שם אדומות והרופא אמר שיש חשש לאנמיה.
הרופא שאל אותי אותי מה תפריט האכילה שלי, כי אני כנראה לא אוכל מספיק מאכלים עם ברזל.
אמרתי לרופא שאני צימחוני כבר 3 שנים מגיל 12.
הרופא אמר לי שזה כנראה הסיבה לחוסר ברזל בגוף, והוא המליץ לי ללכת לדיאטנית שתתן לי את התפריט אכילה הטוב ביותר למצבי חוץ מזה הרופא אמר לי שעליי לקחת כדורי ברזל במשך חודש ושאני צריך לעשות בדיקות דם כול חצי שנה בכדי לעקוב אחר מצב הברזל בדמי.
ועוד חצי שנה נקבע לי תור אצל הרופא בשביל לבדוק האם חל שיפור במצבי.

יום ראשון, 1 במרץ 2009

רופא משפ'- מכתב שני

התייעצתי עם הרופאה המומחית- נטע.

בבדיקות דם שעברת התוצאות היו שחסר לך כדוריות דם אדומות .
מחסור בכדוריות דם אדומות זה אחד הסימפטומים הראשים של מחלת האנמיה.
ישנם כמה קבוצות סיכון לחלות באנמיה והם:
תינוקות וילדים הם בסיכון מוגבר ללקות באנמיה. גם קשישים וחולים במחלות כרוניות לוקים יותר באנמיה. בנוסף חולים במחלות מעיים נוטים לחלות במחלה עקב חוסר ספיגה טובה של ברזל, חומצה פולית ו-B12 . בהשוואה לגברים, נשים בכלל ונשים בהריון בפרט, נוטות יותר לפתח אנמיה מחוסר ברזל עקב עליה בנפח הדם.
קבוצה נוספת אשר בסיכון היא קבוצת ה
צמחונים והטבעונים. לטבעונים גם צפוי חוסר של ויטמין B12, שנמצא באופן טבעי רק במאכלים שמקורם מן החי.
החלטתי להזמין את החולה לעוד פגישה איתי ולבדוק למה בדיוק יש לו מחסור בכדוריות דם אדומות